XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn - protokoły
Treść
30-31.07.2022 r. odbyły się „II Targi Produktu Regionalnego i Górskiego oraz XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn”. Głównym partnerem wydarzenia była Małopolska, a patronat honorowy nad imprezą objęło Ministerstwo Klimatu i Środowiska.
Zapraszamy do zapoznania się z protokołem posiedzenia komisji oceniającej potrawy zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn.
Skład komisji oceniającej:
Tadeusz Wach – Wójt Gminy Czorsztyn,
Anna Paluch – Poseł na Sejm RP,
Julian Kopiński – kapelan myśliwych i leśników,
Karol Zachwieja – członek zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej,
Bogusław Rataj – łowczy okręgowy Polskiego Związku Łowiectwa.
Komisja oceniła 50 potraw biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: oryginalność przygotowanych potraw, walory smakowe, wystrój stołu (naczynia, obrus itp.).
Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące potrawy:
Zupa z lisówek - KGW Maniowy,
Pierogi z kapustą - KGW Kluszkowce,
Kluski z makiem, rodzynkami i miodem - KGW Czorsztyn
Żołądki z gęsi - KGW Maniowy
Pierogi z rydzami - KGW Sromowce Niżne
Cukinia faszerowana grzybami - KGW Sromowce Wyżne
Mięso: łopatka z kapustą - KGW Huba
Goście:
Zupa z lubczykiem - KGW Lubcza (Gmina Ryglice)
Pasztet z królika - KGW Brzyno (Gmina Krokowa)
Flaki z serem i szczypiorkiem - KGW Rogoźno
Dzik pieczony w sosie własnym - Polski Związek Łowiecki, Zarząd Okręgowy Nowy Sącz
_____________________________________
Zapraszamy również do zapoznania się z protokołem posiedzenia komisji oceniającej nalewki zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn.
Skład komisji oceniającej:
Andrzej Mikołajewicz – przewodniczący komisji,
Łukasz Szmytkowski – PZŁ Kalisz,
Bogusław Waksmundzki – wicestarosta powiatu nowotarskiego,
Tomasz Lipiński – przedstawiciel KRUS,
Piotr Bogdanowicz – członek komisji.
Komisja oceniła 17 nalewek biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: surowce użyte do produkcji nalewek z rodzimych owoców, sposób prezentacji i podanie nalewki, barwa i klarowność nalewki, aromat, smak przed i po przełknięciu nalewki.
W konkursie zaprezentowano następujące nalewki:
KGW Huba
Nalewka z kwiatu czarnego bzu i nalewka porterowa
KGW Maniowy
Nalewka z owoców leśnych i nalewka z pigwy
KGW Mizerna
Nalewka z owoców czarnej porzeczki i nalewka z aloesu
KGW Kluszkowce
Nalewka z jeżyn i orzechówka
KGW Czorsztyn
Nalewka z wiśni i nalewka z pędów sosny
KGW Sromowce Wyżne
Nalewka chrzanowa i nalewka miętowa
KGW Sromowce Niżne
Nalewka z malin i nalewka z pigwy
KGW Brzyna
Nalewka aroniowa i nalewka miętowa
KGW Lubcza
Nalewka owocowa z lubczykiem
Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące nalewki:
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - KGW Huba
Nalewka z owoców czarnej porzeczki - KGW Mizerna
Nalewka z wiśni - KGW Czorsztyn
Nalewka z malin - KGW Sromowce Niżne
Nalewka z jeżyn - KGW Kluszkowce
Nalewka z owoców leśnych - KGW Maniowy
Nalewka chrzanowa - KGW Sromowce Wyżne
Nalewka owocowa z lubczykiem - KGW Lubcza
Nalewka aroniowa - KGW Brzyna
Każde Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Czorsztyn otrzymało nagrodę Wójta Gminy Czorsztyn w wysokości 2000 zł oraz nagrodę Starosty Powiatu Nowotarskiego w wysokości 500 zł.
Wyróżnione Koła otrzymały również nagrody zasponsorowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Małopolską Izbę Rolniczą, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Małgorzatę Gurgul „Mountains Gardens”, Powiat Nowotarski, Zespół Elektrowni Wodnych Niedzica, podologia&medycyna MEDICA PER PEDES.
Dodatkowo, Prezes Zarządu Krakowskiego Parku Technologicznego Tadeusz Zaremba ufundował nagrodę za wykonanie tradycyjnej potrawy w innowacyjny sposób, które otrzymało KGW Sromowce Wyżne.
Wszystkim uczestnikom konkursów dziękujemy za zaangażowanie i gratulujemy!