Przejdź do treści
Chłopcy
widok
stół2
izba2
Dziewczyny
Dzieci
Przejdź do stopki

XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn - protokoły

XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn - protokoły

Treść

30-31.07.2022 r. odbyły się „II Targi Produktu Regionalnego i Górskiego oraz XXV Konkurs Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn”. Głównym partnerem wydarzenia była Małopolska, a patronat honorowy nad imprezą objęło Ministerstwo Klimatu i Środowiska.

Zapraszamy do zapoznania się z protokołem posiedzenia komisji oceniającej potrawy zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn.

Skład komisji oceniającej:

➡️ Tadeusz Wach – Wójt Gminy Czorsztyn,

➡️ Anna Paluch – Poseł na Sejm RP,

➡️ Julian Kopiński – kapelan myśliwych i leśników,

➡️ Karol Zachwieja – członek zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej,

➡️ Bogusław Rataj – łowczy okręgowy Polskiego Związku Łowiectwa.

Komisja oceniła 50 potraw biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: oryginalność przygotowanych potraw, walory smakowe, wystrój stołu (naczynia, obrus itp.).

Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące potrawy:

➡️ Zupa z lisówek - KGW Maniowy,

➡️ Pierogi z kapustą - KGW Kluszkowce,

➡️ Kluski z makiem, rodzynkami i miodem - KGW Czorsztyn

➡️ Żołądki z gęsi - KGW Maniowy

➡️ Pierogi z rydzami - KGW Sromowce Niżne

➡️ Cukinia faszerowana grzybami - KGW Sromowce Wyżne

➡️ Mięso: łopatka z kapustą - KGW Huba

Goście:

➡️ Zupa z lubczykiem - KGW Lubcza (Gmina Ryglice)

➡️ Pasztet z królika - KGW Brzyno (Gmina Krokowa)

➡️ Flaki z serem i szczypiorkiem - KGW Rogoźno

➡️ Dzik pieczony w sosie własnym - Polski Związek Łowiecki, Zarząd Okręgowy Nowy Sącz

_____________________________________

Zapraszamy również do zapoznania się z protokołem posiedzenia komisji oceniającej nalewki zaprezentowane w ramach XXV Konkursu Potraw Regionalnych w gminie Czorsztyn.

Skład komisji oceniającej:

➡️ Andrzej Mikołajewicz – przewodniczący komisji,

➡️ Łukasz Szmytkowski – PZŁ Kalisz,

➡️ Bogusław Waksmundzki – wicestarosta powiatu nowotarskiego,

➡️ Tomasz Lipiński – przedstawiciel KRUS,

➡️ Piotr Bogdanowicz – członek komisji.

Komisja oceniła 17 nalewek biorących udział w konkursie, a punkty przyznawała według następujących wytycznych: surowce użyte do produkcji nalewek z rodzimych owoców, sposób prezentacji i podanie nalewki, barwa i klarowność nalewki, aromat, smak przed i po przełknięciu nalewki.

W konkursie zaprezentowano następujące nalewki:

KGW Huba

➡️ Nalewka z kwiatu czarnego bzu i nalewka porterowa

KGW Maniowy

➡️ Nalewka z owoców leśnych i nalewka z pigwy

KGW Mizerna

➡️ Nalewka z owoców czarnej porzeczki i nalewka z aloesu

KGW Kluszkowce

➡️ Nalewka z jeżyn i orzechówka

KGW Czorsztyn

➡️ Nalewka z wiśni i nalewka z pędów sosny

KGW Sromowce Wyżne

➡️ Nalewka chrzanowa i nalewka miętowa

KGW Sromowce Niżne

➡️ Nalewka z malin i nalewka z pigwy

KGW Brzyna

➡️ Nalewka aroniowa i nalewka miętowa

KGW Lubcza

➡️ Nalewka owocowa z lubczykiem

Komisja postanowiła nagrodzić i wyróżnić następujące nalewki:

➡️ Nalewka z kwiatu czarnego bzu - KGW Huba

➡️ Nalewka z owoców czarnej porzeczki - KGW Mizerna

➡️ Nalewka z wiśni - KGW Czorsztyn

➡️ Nalewka z malin - KGW Sromowce Niżne

➡️ Nalewka z jeżyn - KGW Kluszkowce

➡️ Nalewka z owoców leśnych - KGW Maniowy

➡️ Nalewka chrzanowa - KGW Sromowce Wyżne

➡️ Nalewka owocowa z lubczykiem - KGW Lubcza

➡️ Nalewka aroniowa - KGW Brzyna

Każde Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Czorsztyn otrzymało nagrodę Wójta Gminy Czorsztyn w wysokości 2000 zł oraz nagrodę Starosty Powiatu Nowotarskiego w wysokości 500 zł.

Wyróżnione Koła otrzymały również nagrody zasponsorowane przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Małopolską Izbę Rolniczą, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Małgorzatę Gurgul „Mountains Gardens”, Powiat Nowotarski, Zespół Elektrowni Wodnych Niedzica, podologia&medycyna MEDICA PER PEDES.

Dodatkowo, Prezes Zarządu Krakowskiego Parku Technologicznego Tadeusz Zaremba ufundował nagrodę za wykonanie tradycyjnej potrawy w innowacyjny sposób, które otrzymało KGW Sromowce Wyżne.

Wszystkim uczestnikom konkursów dziękujemy za zaangażowanie i gratulujemy!

13566