Warsztaty „Wyroby tradycyjne wędliniarskie i garmażeryjne Górali Pienińskich”
Treść
1 kwietnia w Sromowcach Niżnych odbyły się warsztaty „Wyroby tradycyjne wędliniarskie i garmażeryjne Górali Pienińskich”.
Zorganizowane przed Świętami Wielkanocnymi warsztaty miały wymiar zajęć praktycznych, podczas których odbyła się kompleksowa obróbka mięsa tj. rozbiór i podział tuszy, wyklasowanie mięsa oraz przerób tuszy na szynki, boczki, słoninę, kiełbasę, kiszki, pasztety i salceson. Zajęcia prowadził zawodowy masarz, a uczestnikami były Panie z KGW Sromowce Niżne.
Wydarzenie, to będąc pierwszym takim przedsięwzięciem w regionie, pozwoli na promocję tradycyjnych produktów wędliniarskich oraz polskiej wieprzowiny.
Wydarzenie organizowane jest przez KGW Sromowce Niżne, Centrum Kultury Gminy Czorsztyn oraz OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie.
Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej!